Regio UE Romania Ministerul Turismului Beneficiar Fonduri UE
Marime font

Muntele Şatra

Muntele se află în vecinătatea localităţii Târgu Lăpuş, având o importanţă istorică, dar şi religioasă. La baza muntelui se află Mânăstirea Satra, un loc extraordinar de reculegere şi meditaţie, schitul cu acelaşi nume fiind în vârful versantului. De Țara Lăpuşului se leagă şi numele lui Pintea Haiducul, celebrul condotier şi brigand din Maramureş ce a devenit cunoscut pentru curajul său în timpul Războiului Curuţilor. Acesta a însemnat o serie de ciocniri armate între austriecii care ocupaseră Transilvania şi nobilii maghiari şi români, care l-au proclamat principe al Transilvaniei pe Francisc Rakoczi al II-lea. Principele Transilvaniei avea şi sprijinul Franţei, iar războiul a durat nouă ani şi s-a finalizat cu victoria Casei de Habsburg. Se zice ca haiducul Pintea Viteazul a folosit muntele ca loc de refugiu, drept dovada fiind Peştera şi Izvorul lui Pintea. Pintea Haiducul a fost ucis într-o confruntare.

Toponimele din aceste regiune sunt mărturii ale traseelor și popasurilor pe care cetele de haiduci ale lui Pintea le-au întreprins: Izvorul Pinţii, Casa lui Pintea, Fântâna lui Pintea, Șatra Pintii, Vârfu Pintii sau Peștera lui Pintea - există numeroase legende care vorbesc despre „berbințele cu galbeni” ale lui Pintea, ascunse în peșterile sau grotele din diverse regiuni.

Cheile Lăpuşului

Cheile Lăpuşului

 

Rezervaţia naturală “Cheile Lăpuşului (între Groapele şi Împreunături)” (25 ha) Defileul Lăpuşului începe din localitatea Răzoare şi are o lungime de 28 km, sfârşindu-se în apropierea localităţii Remecioara. O drumeţie în zonă face ca acestea să fie un minunat loc de recreere, care oferă posibilitatea practicǎrii de sporturi extreme: alpinism şi rafting, în acelaşi timp mai poate fi practicat pescuitul sportiv, chiar şi campingul.

Gheizerul pitic din Ţara Lăpuşului este unic în ţară. Un izvor din Maramureş este considerat de geologi unic în ţară, prin modul în care apa „bolboroseşte" la intervale fixe, sub presiunea gazelor din subteran. În timpul iruperii, nivelul apei în puţ creşte cu circa 1,5 metri. „Puţini au auzit de izvorul nostru. Dar cei care au băut o dată apă de la noi se întorc mereu. Au venit şi din alte părţi ale ţării, chiar şi din străinătate„ spun localnicii.

Pe lângă izvor, în zonă se află şi rezervaţia „Peştera cu Oase", unde s-au descoperit fosile ale ursului de cavernă, precum şi rezervaţia naturală „Tăul Negru" şi biserica din lemn „Sf. Petru şi Pavel", monument istoric. Această zonă pitorească este îmbogăţită de numeroasele obiective turistice (biserici de patrimoniu, Mănăstirea Sfânta Ana - Rohia, defileul Lăpuşului).

Mânăstirea "Sfânta Ana" din Rohia este cel mai cunoscut obiectiv turistic în regiunea Ţara Lăpuşului. Mănăstirea Sfânta Ana - Rohia reprezintă unul dintre centrele de spiritualitate din nordul României, unde sunt atraşi în fiecare an mii de pelerini, ce îşi caută liniştea în locurile în care a trăit călugărul-filosof Nicolae Steinhardt, supranumit „Monahul de la Rohia”. Mănăstirea a fost construită în codrii voievodali ai Maramureşului, iar pentru a ajunge la ea pelerinii trebuie să urce un kilometru de drum forestier abrupt, care aduce aminte de Golgota. Aceasta a fost construită în 1926 de către preotul Nicolae Gherman şi deţine o bibliotecă impresionantă, precum şi alte valori inestimabile.

Pestera cu Oase

 

Pestera cu Oase


Pestera cu Oase din Poiana Botizii este unul dintre cele mai importante obiective turistice din Țara Lăpușului, unde s-au descoperit fosile ale ursului de cavern. Peștera este situată pe valea Pietrii, pe afluentul stang al raului Lapus, versantul vestic al muntelui Piatra Pintii din satul Poiana Botizii, comuna Baiut. Rezervația naturală „Peștera cu Oase” (0,5 ha) este amplasata la altitudinea de 285 m. Are o dezvoltare de 40 m si o singura intrare, cu inaltimea de 3 m. Este de tipul pestera fosila. Directia generala de dezvoltare este vest-est-sud-est. Legendele spun ca pestera ar fi fost casa Haiducului Pintea. Pentru vizitare este necesar echipamentul de munte si lanterna, pestera nefiind electrificata.

 

Pe lângă aceste obiective turistice mai putem evidentia potentialul turistic al zonei.

Esti aici:   RohiaObiective turistice
| + -