Regio UE Romania Ministerul Turismului Beneficiar Fonduri UE
Marime font

Începuturile Mânăstirii Rohia sunt legate de persoana preotului ortodox român Nicolae Gherman (1877-1959), paroh în satul de la poalele Dealului Viei - Rohia, deal pe care se găseşte aşezată mânăstirea.

Preotul ctitor a zidit mânăstirea în memoria fiicei sale, copila Anuţa, pe care a pierdut-o, fiind chemată la Domnul în noiembrie 1922, la vârsta de numai 10 anişori. Această fetiţă s-a facut un binevestitor al voii Domnului căci, nopţi de-a rândul, copila îi apărea în vis tatălui ei, rugându-l să construiască, "o casă Maicii Domnului" în Dealul Viei din hotarul Rohiei.

La început îndureratul părinte tăinuia în inima sa visele, până când, într-o zi o femeie credincioasă, Floarea lui Ilie, a venit la el şi i-a spus: "Părinte de ce nu asculţi glasul lui Dumnezeu, care-ţi porunceşte prin copila Anuţa, să faci casă Maicii Domnului în Dealul Viei?" Nedumerit, părintele o întreabă: "Ce casă să fac Maicii Domnului?" La care femeia i-a raspuns: "Mânăstire să faci, părinte!" În acel moment, părintele Nicolae şi-a dat seama că este vorba de o hotărâre divină şi, cuprins de o linişte sufletească, s-a hotărât să construiască o mânăstire în amintirea copilei sale şi pentru mângâierea credincioşilor din aceste părţi.

Sprijinit de consătenii săi, părintele hotărăşte ridicarea Sfintei Mânăstiri a Maicii Domnului într-o poiană numită "la stejarul lui Pintea" unde, potrivit obiceiului a fost înfiptă o cruce. Peste câteva zile, însă, constată uimiţi că sfânta cruce, pe care o aşezaseră în poiană, nu mai era la locul ei, ci se afla în altă parte, tocmai pe pintenul dealului, pe o stâncă. Bănuind că o mână răuvoitoare a săvârşit această mutare, crucea a fost adusă şi aşezată la locul ei, iar un credincios, pe nume Alexandru Pop, a rămas de pază peste noapte. Seara târziu, când a început să ningă, credinciosul s-a întors acasă. A doua zi, dis de dimineaţă, când a ajuns acolo, deşi nu era nici o urmă pe zăpada proaspăt căzută, crucea nu era la locul ei ci a fost din nou găsită pe locul unde se află actuala biserică a mânăstirii. Cu toţii au considerat că acesta nu poate fi decât un semn revelat prin care s-a arătat locul unde să fie construită biserica sfintei mânăstiri.

Lucrările pentru ridicarea bisericii au început în anul 1923. După multe greutăţi, cu sacrificii mari şi ajutat de entuziasmul şi braţele sutelor de credincioţi, s-a reuşit ca în timp de doi ani să fie ridicată o biserică modestă şi o casă monahală. Mânăstirea a fost sfinţită abia în anul 1926, de către vrednicul de pomenire episcopul Nicolae Ivan al Clujului, la 15 august, de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care a devenit hramul mânăstirii. Astfel a luat fiinţă "primul aşezământ de acest fel" în Ardealul alipit.

Multă vreme, aşezământul a rămas la stadiul de schit, neputându-se dezvolta din cauza accesului foarte greu spre acesta. Mânăstirea s-a putut dezvolta după 1965 şi mai ales 1970, când s-a introdus curentul electric şi s-a amenajat drumul de acces. Râvna şi dăruirea unor stareţi cu reală vocaţie a îmbogăţit patrimoniul Mânăstirii Rohia, patrimoniu care astăzi se compune din următoarele valori:

"Casa de Stejar" (1965),

"Casa Stăreţiei" (1969-1972),

"Casa cu Paraclis" (1973-1975),

"Casa Poetului" (1977-1979),

"Altarul de vară" (1980-1983),

"Poarta maramureşană" de la intrare în incinta mânăstirii (1988),

"Casa Albă" (1988-1992), "Poarta din sat" (1999 - 2001),

"Colţul maramureşan" compus dintr-o casă şi o biserică de lemn (2001)

Una din realizarile foarte importante ale acestui aşezământ a fost, este şi va rămâne faptul că aici, pe parcursul celor peste 70 de ani de existenţă, sute de mii de romani şi-au găsit materializate năzuinţele unităţii de neam şi credinţă.

Mânăstirea Sfânta Ana – Rohia - biserica cea veche

Mânăstirea Sfânta Ana - Rohia - biserica nouă şi Icoana Maicii Domnului

Mânăstirea Sfânta Ana – Rohia - altarul de vară şi programul Sfintelor Slujbe

Mânăstirea Sfânta Ana – Rohia –“ Casa cu Paraclis”

Mânăstirea Sfânta Ana – Rohia - "Casa Albă"şi "Colţul Maramureşean"

Mânăstirea Sfânta Ana - Rohia - Chilia părintelui Nicolae Steinhardt

Mânăstirea Sfânta Ana - Rohia - biblioteca mânăstirii

Mânăstirea Sfânta Ana - Rohia - muzeul monahal

 

Esti aici:   RohiaInformatii/IstorieManastire Sf. Ana - Rohia
| + -